rychlý kontakt: +420 548 217 047 | infogeomat.eu

Neobvyklé použití geomříže Tensar TriAx v uhelných dolech

Využití geomříže Tensar TriAx jako ochrana horníků před pádem uvolněných úlomků horniny ze stropů štol v uhelných dolech v americké Pensylvánii.

S netradičním použitím geomříže Tensar TriAx přišli v Pensylvánii. V tamních uhelných dolech se horníci často zranili při pádu uvolněných úlomků horniny ze stropů štol.

V této oblasti se těží v břidlicích a padající úlomky jsou tenké a ostré jako žiletky, takže každý úraz si vyžádá několik stehů. Horníci se proto v nejproblematičtějších místech chránili ocelovými sítěmi. Ty jsou ale příliš těžké a komplikuje se tak jejich instalace a brzy v agresivním prostředí korodují a tím klesá jejich účinnost.

Naproti tomu je tuhá monolitická geomříž Tensar Triax lehčí a tím, že je vyrobena z polypropylenu vydrží déle. Zajímavostí je také to, že se pro tento účel vyrábí Tensar geomříž bez UV ochrany (kterou tovoří příměs uhlíku) a proto je bílá.

    

Použití geomříže si chválí jak horníci tak vedení společnosti. Pro horníky je instalace lehké geomříže snadná. Vedení společnosti vidí přínos TriAxu ve snížení počtu úrazů a zvýšené produktivitě horníků, kteří již nemusí hlídat strop.

Klasicky se geomříž Tensar TriAx používá pro zlepšení podloží (tzv. mechanickou stabilizaci podkladních vrstev), kdy díky efektu zazubení kameniva do své struktury vytvoří stabilizovanou vrstvu s lepšími parametry. Podívejte se na příklad použití geomříže TriAx při stavbě nové tramvajové tratě v Olomouci.

Zdroj: časopis Coal People

Potřebujete poradit?

  • Zpracujeme koncepční řešení a studie
  • Provádíme statické a stabilitní výpočty
  • Dodáme projektovou dokumentaci ve všech stupních
  • Provádíme dozory na stavbách s geosyntetiky

Nebojte se zeptat

Zdarma

+420 548 218 901
technikageomat.eu

Konzultace v terénu

Nebojíme se vyjet do terénu a řešit problém na místě.

Chci poptat konzultaci