rychlý kontakt: +420 548 217 047 | infogeomat.eu

Jak silniční panely zajišťují sjízdnost dočasných přístupů na staveniště anebo chrání povrchy

Pojezdové desky pro těžká zatížení při zajištění sjízdnosti pro dočasné přístupy na staveniště nebo pro ochranu povrchů poskytují řešení pro většinu půdních a terénních podmínek.

Plastové silniční panely zajišťují sjízdnost stavební nebo údržbové techniky po měkké zemině anebo chrání samotnou ornici před poškozením či namáháním. Dále chrání citlivé povrchy (dlažbu, beton) před poškozením pojížděním mechanizací.

Jak vybírat silniční panely?

Obvykle jsou panely nabízeny v sadách po 10, 20 nebo 30 kusech. V závislosti na velikosti pojezdových panelů (délka x šířka) lze chránit různé plochy (m2) nebo délky stavebních komunikací (v běžných metrech). Proto při porovnávání s jinými dodavateli kompletních sad silničních panelů doporučujeme nepoužívat jako základ pro srovnání množství desek, ale porovnávat na základě metrů čtverečních u ploch nebo běžných metrů u stavebních komunikací.

Dalším kritériem je profilování panelů. Při nákupu věnujte pozornost tomu, zda mají desky profilaci nebo ne. Často jsou nabízeny pojezdové desky bez profilace. Může se však také stát, že jsou nabízeny desky s profilací, kde však tzv. profil vznikl při bližším pohledu díky frézování nebo mají desky vzor, který profilaci pouze opticky předstírá. Desky německé firmy Securatek se vyrábějí vstřikováním. Tento postup umožňuje vyrobit desku s profilem z jednoho odlitku. Mnoho konkurentů tuto výrobní technologii nemá a nabízí lisované desky bez profilu nebo desky se vzorem menším než 1 mm.

Ukázky použití plastových pojezdových desek

Plastové pojezdové desky jako ochrana povrchu trávníku přes staveništní dopravou

Plastové pojezdové desky jako ochrana povrchu trávníku přes staveništní dopravou

Velkoplošná ochrana městské dlažby při stavebních pracech

Při rozsáhlé rekonstrukci nákupního centra zasahovala plocha staveniště do veřejných prostor a městská správa požadovala jejich ochranu proti poškození a proti zněčištění. Pojezdové desky x.tek chránily plochu, po které se jezdilo těžkou stavební technikou. Desky v:tek chránily plochy, které byly využívány jako manipulační a parkovací.

Velkoplošná ochrana městské dlažby   Velkoplošná ochrana městské dlažby

Silniční panely ochránily povrch provizorního mostu v údolí řeky Ahr

Záplavy v údolí německé řeky Ahr zničily mnoho cest a dopravní infrastruktury. Aby mohl být provizorní most provozován co nejdéle, nepoškozeně a bezpečně, byly na ochranu konstrukce a vozovky položeny plastové pojezdové desky. Jako separační vrstva byly použity rohože z pryžového granulátu Rubber Mat, které snižují hluku a zlepšují odolnost panelů proti skluzu.

Důležité bylo správné spojování desek. Konektory s ocelovou výztuží byly použity ke spojení a spárování desek vozovky na tvrdém, pevném a citlivém podkladu. Ocelová výztuž konektorů navíc vyztužuje soustavu desek, aby odolala silám a dalším účinkům pohybu vozidel. Čtyřnásobné křížové spojky byly použity ke spojení čtyř pojezdových panelů a dvojnásobné spojky ke spojení panelů ve střední a vnější oblasti.

Ochrana povrchu mostního provizoria

Pojezdové desky x:tek ochránily lesní půdu při kácení stromů podél potoka

Žádný svah není pro kráčející bagr příliš strmý a žádná půda příliš měkká. Ať už v nerovném terénu, v bažinách, v úzkých korytech, v potocích a řekách. Ani svahy se sklonem přes 100 %, hloubka vody až 2 m nebo hluboké bahno nepředstavují neřešitelný problém. Tyto rypadla lze použít téměř všude, ale stejně jako všechna ostatní zanechávají stopy a zhutňují měkké půdy.

Pokud je nutné na lesní půdě používat těžké stroje nebo vozidla, lze pojezdové desky použít jako dočasné zpevnění povrchu, které chrání půdu před poškozením způsobeným vahou a tlakem strojů. Lze je také použít jako dočasné přístupové cesty pro usnadnění přístupu do těžko přístupných oblastí bez poškození lesní půdy.

Plastové silniční panely chrání lesní půdu   Plastové silniční panely chrání lesní půdu

Silniční panely jako podkladové desky pod pracovní plošinu pro ochranu trávníku

Plastové pojezdové desky se často využívají i pro ochranu měkkých ploch jako trávníků např. při údržbě nemovitostí.

Desky na ochranu trávníku

Musíte řešit podobnou situaci?

Poptávky o cenové nabídky posílejte na obchodgeomat.eu. Potřebujeme vědět pro jakou situaci panely poptáváte, dále velikost plochy a také místo dodávky.

Potřebujete poradit?

  • Zpracujeme koncepční řešení a studie
  • Provádíme statické a stabilitní výpočty
  • Dodáme projektovou dokumentaci ve všech stupních
  • Provádíme dozory na stavbách s geosyntetiky

Nebojte se zeptat

Zdarma

+420 548 218 901
technikageomat.eu

Konzultace v terénu

Nebojíme se vyjet do terénu a řešit problém na místě.

Chci poptat konzultaci